Statutul de profesor vine la pachet cu un set de responsabilități și expectanțe sociale generatoare de stres. Riscul de burnout pentru profesori este elevat, iar din păcate intervențiile menite să minimizeze această consecință sunt puține și inaccesibile pentru publicul larg. Astfel că acest studiu longitudinal își propune să măsoare eficiența unui program în două etape pentru creșterea stării de bine a cadrelor didactice: o parte teoretică despre abilitățile individuale ale profesorilor, apoi antrenarea acestor abilități prin implementarea de proiecte.
Starea de bine a profesorilor a fost evaluată folosind Psychological Wellbeing Scale în 3 momente: pre-intervenție, post-etapa 1, postetapa 2. În total, 81 de participanți din 10 școli din
județul Hunedoara au întrunit toate condițiile de includere în analiza statistică. În urma analizei s-a constatat că atât nivelul general de bunăstare, cât și scorul pe trei din cele șase subscale au crescut semnificativ de la finalul primei etape până la finalul celei de-a doua etape. Așadar, intervenția este promițătoare în ceea ce privește îmbunătățirea stării de bine a profesorilor, un factor protector împotriva stresului și a problemelor de sănătate mintală.
Fii primul care lasă un mesaj