Cum combatem stigmatizarea socială prin cuvinte?

Cum combatem stigmatizarea socială prin cuvinte?

În articolul anterior am vorbit despre ce este stigmatizarea socială, sub ce forme apare, dar și care sunt consecințele pe care aceasta le poate avea. În acest articol, ne dorim să ne canalizăm atenția spre metodele prin care putem combate stigmatizarea prin cuvinte, începând de la vocabularul pe care îl folosim zilnic.

Cum recunoaștem stigmatizarea la nivel social?

Cel mai ușor este la nivel verbal. Cele mai comune formulări care exprimă stigmatizarea în sănătatea mintală sunt cele care percep persoanele cu probleme de sănătate mintală într-un mod negativ sau le etichetează într-un mod incorect. Acestea includ:

 1. “E nebun/ă.” – termen derogatoriu, folosit pentru a descrie pe cineva cu o tulburare mintală și este stigmatizant.
 2. “Nu este o problemă reală.” – afirmație ce invalidează și minimizează gravitatea tulburărilor mintale și sugerează că acestea nu sunt la fel de serioase ca problemele de sănătate fizică.
 3. “Nu trebuie să-și facă atâtea griji.” – declarație ce minimizează dificultățile pe care le poate experimenta o persoană cu tulburare mintală și sugerează că aceasta ar trebui să le ignore.
 4. “Nu a făcut nimic pentru a-și îmbunătăți situația.” – afirmație ce pune vina asupra persoanei afectate, sugerând că nu face eforturi suficiente pentru a se recupera.
 5. “Trebuie să-și revină.” – comentariu ce simplifică procesul de recuperare și ignoră complexitatea tratamentului pentru tulburările mintale.
 6. “Nu este normal.” – afirmație ce sugerează că oamenii cu tulburări mintale sunt diferiți de ceilalți și să simtă că ceva este greșit cu propria lor persoană, interiorizând în acest mod mesajul.
 7. “Trebuie să se comporte normal.” – declarație ce sugerează că persoanele cu tulburări mintale trebuie să își ascundă simptomele și să se comporte ca și cum nu ar avea probleme.
 8. “Chiar nu înțeleg de ce se simte așa.” – afirmație care poate arăta lipsă de empatie și înțelegere față de persoana cu tulburare mintală.
 9. “Dacă ar fi mai puternic(ă), ar putea să depășească asta.” – declarație ce învinovățește persoana afectată pentru starea sa și minimizează impactul tulburării mintale.
 10. “Nu ar trebui să-și lase starea să îl/o controleze.” – afirmație ce exclude faptul că tulburările mintale pot avea un impact semnificativ asupra vieții unei persoane și nu pot fi controlate simplu, doar prin voință.

 

Aceste formulări verbale pot contribui la perpetuarea stigmatizării și la marginalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Este important să fim conștienți de ele și să promovăm un limbaj și o atitudine mai sensibilă și mai empatică față de aceste persoane, pentru a contribui la reducerea stigmei și la crearea unui mediu mai acceptant și mai suportiv.

Exprimări pozitive

Există multe expresii și fraze care pot contribui la combaterea stigmatizării sociale și la promovarea unei atitudini mai empate și mai deschise față de diversitatea umană și de sănătatea mintală. Iată câteva exemple:

 1. “Nu judeca o carte după copertă.” – Această expresie ne amintește să nu tragem concluzii rapide sau să facem prejudecăți despre oameni pe baza aspectului lor exterior sau a aparențelor.
  “Cuvintele contează.” – Această frază ne amintește că limbajul pe care îl folosim poate influența percepțiile și atitudinile noastre și ar trebui să fie folosit cu grijă.
 2. “Nu ești singur(ă).” – Această expresie transmite un mesaj de sprijin și solidaritate pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate mintală.
 3. “Suntem cu toții în aceeași oală.” – Această expresie subliniază solidaritatea și faptul că ne confruntăm cu greutăți și provocări împreună.
 4. “Lasă-mă să te ascult.” – Această expresie oferă posibilitatea de a asculta pe cineva fără a judeca și de a crea un spațiu sigur pentru discuții deschise.
 5. “Nimeni nu este perfect.” – Amintindu-ne că nimeni nu este imun la dificultăți și imperfecțiuni, putem reduce presiunea asupra celorlalți și asupra noastră înșine.
 6. “E OK să nu fie OK.” – Această expresie subliniază că este normal să trecem prin momente dificile și că nu trebuie să ascundem sau să negăm propriile emoții și sentimentele.
 7. “Sunt aici oricând ai nevoie.” – Această expresie oferă sprijin necondiționat și poate fi un factor important în reducerea izolării și a stigmatizării sociale.
 8. “Întreabă, nu presupune.” – Încurajarea deschiderii la dialog și a întrebărilor pentru a înțelege mai bine experiențele celorlalți.
 9. “Fii mai blând(ă) cu tine.” – Această expresie ne amintește să avem grijă de propria noastră sănătate mintală și să nu fim prea duri cu noi înșine.


Necesitatea Schimbării de Percepție

Pentru a combate stigmatizarea în sănătatea mintală, este esențial să schimbăm percepția asupra problemelor de sănătate mintală. Educația și conștientizarea despre sănătatea mintală pot contribui la dezvăluirea miturilor și a stereotipurilor greșite. Este important să promovăm discuțiile deschise și să încurajăm o atitudine de empatie și sprijin față de persoanele cu tulburări mintale.

Fii primul care lasă un mesaj

Scrie un mesaj