Empatia și compasiunea sunt esențiale pentru mediul școlar

Empatia și compasiunea sunt esențiale pentru mediul școlar

Empatia reprezintă capacitatea unei persoane de a înțelege și de a împărtăși sentimentele unei alte persoane. Ea implică, atât o componentă emoțională, cât și una cognitivă, deoarece persoana simte la fel ca ceilalți, în timp ce încearcă să înțeleagă perspectivele celorlalți.

Compasiunea este un sentiment profund de preocupare pentru însușirea sentimentelor celorlalți, însoțit de o puternică dorință de a ajuta. Sentimentul merge dincolo de a simți un regret: implică acțiuni directe și luarea de măsuri pentru a îmbunătăți situația celorlalți. Compasiunea poate fi arătată prin oferirea de sprijin emoțional, asistență practică sau chiar pledoarie pentru schimbarea socială. Ea este adesea văzută ca piatra de temelie a multor sisteme spirituale și etice și s-a demonstrat că are un impact pozitiv atât asupra celui care dă, cât și asupra celui care primește.

Empatia este adesea considerată o condiție prealabilă pentru compasiune, deoarece oferă fundația pentru înțelegerea experiențelor și emoțiilor altora. Când avem empatie pentru cineva, ne putem identifica cu trăirile sale și simțim o legătură cu sentimentele acesteia. Lauren Owen susține că beneficiile empatiei și compasiunii în educație includ construirea unei culturi pozitive în clasă, consolidarea comunității și pregătirea elevilor pentru a fi lideri în propriile comunități.

De ce este important să susținem empatia și compasiunea?

În ultimii ani, studiile au arătat că lipsa celor două în comportamentele interpersonale au urmări pe termen scurt și lung: creșterea ratei sinuciderii, atât în rândul tinerilor, cât și a adulților, dar și creșterea numărului de persoane care consumă substanțe interzise, pentru a compensa golurile emoționale cu senzațiile temporale.

Conform studiului realizat de Statista, în 2021, s-a estimat că aproximativ 2,2 milioane de oameni din Statele Unite au consumat ecstasy, cunoscut și sub numele de MDMA sau Molly, în ultimul an. Acestea sunt substanțe sintetice interzise care produc sentimente de plăcere și căldură emoțională, precum și empatie, energie și sentiment de bunăstare crescute. Ele pot provoca, de asemenea, efecte negative, cum ar fi greață, strângerea maxilarului, frisoane și gânduri dezorganizate, ș.a.

Chiar dacă substanțele din această categorie sunt, pentru unii, soluții de moment, există și cazuri în care persoanele își stopează suferința prin alte metode. Potrivit unui alt studiului realizat de Statista, între 2017 și 2018, în Italia au fost înregistrate 7.520 de sinucideri în rândul persoanelor care au cel puțin 15 ani, ceea ce este egal cu o rată de sinucidere de 7,02 decese la 100.000 de locuitori. Bărbații au reprezentat 77% la sută din sinucideri.

Având acest context, preîntâmpinarea unor situații similare, în care oamenii suplinesc golurile emoționale, psihologice, ș.a sau își opresc suferința prin gesturi extreme, ar trebui să fie introdusă de la vârste fragede. Școala, prin natura sa, asigură rezultatele academice de excelență ale elevilor, dar și de construirea unui stil de viață sănătos, care să formeze elevul și să îl pregătească pentru a lua cele mai potrivite decizii chiar și în momentele dificile. Din acest motiv, construirea și consolidarea unui comportament bazat pe un sistem de valori și credințe pozitive, dezvoltat într-un mediu în care copiii simt că aparțin și au parte de siguranță emoțională, empatie, compasiune, solidaritate este mai mult decât crucial.

Empatia și compasiunea în mediul educațional

Empatia și compasiunea pot juca un rol pozitiv în mediul educațional prin crearea unei atmosfere mai incluzive, echitabile, bazate pe respect, apreciere și solidaritate, care contribuie la îmbunătățirea relațiilor. Atunci când profesorii și elevii practică empatia și compasiunea, ei contribuie a construirea încrederii și la consolidarea relațiilor pozitive. Ca urmare, se creează un mediu de învățare mai favorabil și incluziv, în care elevii se simt confortabil să-și împărtășească gândurile și ideile. În acest context, empatia și compasiunea pot stimula cooperarea și munca în echipă, întrucât elevii și profesorii au mai multe șanse să înțeleagă reciproc perspectivele și să lucreze împreună pentru un obiectiv comun.

Empatia și compasiunea pot promova starea de bine, atât pentru profesori, cât și pentru elevi prin reducerea stresului, îmbunătățirea sănătății mintale și creșterea sentimentelor de apartenență. Empatia și compasiunea, pe de altă parte, susțin rezultatele academice mai mari și un absenteism mai scăzut.

Cum putem susține empatia și compasiunea în școli?

Crearea unui mediu de învățare incluziv și pozitiv poate fi realizată prin mai multe metode, care pot fi repetate, astfel încât să fie incluse în cultura organizațională a școlii. Profesorii pot conduce prin exemplul demonstrând empatie și compasiune în interacțiunile lor cu elevii, colegii și părinții. Câteva metode simplu pot fi:

  • Ascultarea activă, arătarea înțelegerii și preocuparea față de ceilalți și luarea de măsuri pentru a ajuta atunci când este necesar;
  • Includerea de activități și exerciții care promovează empatia și compasiunea în planul de lecții. De exemplu, îi pot determina pe elevi să reflecteze asupra perspectivelor personajelor dintr-o carte sau să se angajeze în activități de joc de rol care simulează scenarii din lumea reală.
  • Identificarea punctelor forte și a provocărilor fiecărui elev, oferind sprijin individualizat și promovând relații pozitive între colegii de clasă.
  • Celebrarea diversității elevilor prin susținerea respectului pentru diferite perspective și medii și crearea unei culturi a apartenenței.
  • Dezvoltarea inteligenței emoționale prin identificarea, înțelegerea și gestionarea emoțiilor proprii și pe ale celorlalți.
  • Participarea la proiecte sociale, în care pot fi practicate empatia și compasiunea, pentru ca elevi să vadă impactul acțiunilor lor și să își dezvolte motivația și apartenența.
1 Comment
  • Lidia Holban
    Posted at 13:03h, 14 februarie Răspunde

    Mulțumesc penru articol, pentru toată activitatea, pentru inițiativă, pentru sfaturi!
    Estede un real interes , deși nu sunt noțiuni noi avem nevoie tot timpul să vorbim despre asemenea noțiuni pentru că fără aceste valori nu am simți că trăim, că suntem utili , că împărtășim cu ceilalți trăiri și dentimente frumoase…

Scrie un mesaj