19 dec. Retrospectiva anului 2023
Being Romania
Being Romania, parte a Being Initiatives, reprezintă o inițiativă dedicată sănătății mintale a tinerilor care își propune să dezvolte o agendă națională pentru sănătatea mintală a tinerilor cu vârste între 10 și 24 de ani în România, fiind susținută de Grand Challenges Canada, în parteneriat cu Guvernul Canadian, Fondation Botnar, United for Global Mental Health, National Institute for Health and Care Research – Uk Aid și Science for Africa Foundation.
Proiectul BEING Romania este coordonat de InIm Institute și susținut în parteneriat de Consorțiul Being Romania, din care fac parte alți 8 co-parteneri: Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evocariera, Federația Tinerilor din Cluj, Global Development, Departamentele de Sănătate Publică și de Psihologie Clinică și Psihoterapie, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Oana Moșoiu (Life Learning) și Alina Cosma (Trinity College Dublin).
Prin intermediul cercetării colaborative, proiectul identifică nevoile și oportunitățile sistemului de sănătate mintală din România, implicând actorii cheie, precum organizații, grupuri formale și informale și instituții relevante. Etapele proiectului includ co-design, analiza lacunelor, consultarea și implicarea părților interesate, consolidarea rețelei între părțile interesate și încheierea proiectului. InIm Institute coordonează această inițiativă, gestionând legăturile cu actorii cheie, elaborând strategia și planul de implementare, administrând activitățile, aspectele legale și financiare și asigurând comunicarea eficientă între membrii Consorțiului.
Până în prezent, au fost organizate 15 evenimente, au fost consultate 168 de organizații și 207 persoane. Proiectul se află în etapa finală, în care este elaborat raportul final, ce va fi făcut public la sfârșitul lunii februarie 2024, reprezentând un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii sistemului de sănătate mintală pentru tinerii din România.
Avizarea Programului de Training „Starea de Bine a Profesorului”
Programul de Training „Starea de Bine a Profesorului” a primit avizul Ministerului Educației și oferă oportunitatea de a obține între 12-13 credite de perfecționare profesională continuă (CPT). Cu o durată totală de 36 de ore, programul îmbină instruirea sincronă online (15 ore) pentru o experiență interactivă și instruirea asincronă online (21 de ore) pentru a permite flexibilitate în gestionarea timpului.
Acest program echilibrat între teorie și practică se bazează pe cercetările din neuroștiințe și abordează teme precum practicile de mindfulness, dezvoltarea rezilienței și cultivarea stării de bine. Scopul principal este susținerea sănătății socio-emoționale, contribuind în același timp la îmbunătățirea abilităților pedagogice.
În decurs de două săptămâni de la anunțul din luna septembrie, peste 1.000 de profesori de învățământ liceal s-au înscris, iar primele sesiuni au început la începutul lunii octombrie.
Proiectul Extins Starea de Bine a Profesorului
Proiectul Extins „Starea de Bine a Profesorului” a fost o inițiativă desfășurată în colaborare cu 11 școli din Valea Jiului și EduNetworks, având drept obiectiv principal dezvoltarea comunităților școlare ale stării de bine. Timp de 6 luni, proiectul a cuprins două etape distincte: organizarea cursului „Starea de Bine a Profesorului” în ianuarie-februarie 2023 și formarea Ambasadorilor Stării de Bine (profesori și monitori) în martie-aprilie 2023. Echipele de profesori au fost responsabile de implementarea activităților de susținere și dezvoltare a stării de bine în școli, sprijinite de monitori în activitățile desfășurate.
Evenimentul final, Festivalul Stării de Bine, a marcat finalul proiectului prin prezentarea studiului „Analiza Eficienței Proiectului Extins Starea de Bine a Profesorului”. Cercetarea derulată a evaluat eficiența intervenției în două etape pentru creșterea bunăstării profesorilor, concluzionând că schimbarea reală a stării de bine are loc atunci când sunt implementate activități propriu-zise pentru starea de bine. Festivalul a inclus prezentări ale școlilor implicate, ateliere practice despre starea de bine, precum și premierea celor mai remarcabile contribuții ale școlilor participante în cadrul proiectului extins.
Rezultatele detaliate ale analizei eficienței pot fi consultate la link-ul: https://iniminstitute.com/wp-content/uploads/2023/07/studiul-Analiza-Eficientei-Proiectului-Extins-Starea-de-Bine-a-Profesorului.pdf
Februarie – Luna Stării de bine
Luna Stării de Bine a Profesorului în februarie a marcat cea de-a patra ediție, concentrându-se pe conceptul de apartenență ca fundament al stării de bine în școli. În fiecare săptămână, evenimentul a abordat tematici specifice legate de apartenență, precum siguranța emoțională, empatia, compasiunea, reciprocitatea și valorile comune.
Structurat în jurul acestor piloni, fiecare săptămână a inclus provocări, webinarii tematice, episoade informative despre starea de bine la nivel global, reflecții săptămânale, articole și un eveniment de lansare a cărții „Ghidul Profesorului din Tine. Invitați speciali, precum Larisa Sohorca, Raluca Anton și Nadia Tătaru, au împărtășit perspectivele lor ca specialiști pe teme de starea de bine și apartenență.
În data de 4 februarie 2023, am organizat lansarea cărții „Ghidul Profesorului din Tine”, scrisă de Simona Baciu și Susan Shapiro, eveniment desfășurat la Cărturești Iulius Mall din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut la bază o discuție despre starea de bine, avându-o ca invitat pe Cristina Varo.
Luna Stării de Bine a Profesorului s-a încheiat cu anunțarea celor 5 câștigători ai concursului organizat în cadrul evenimentului.
Lansarea cărții Ghidul Profesorului din Tine; 100 de exerciții pentru a trăi în prezent
La Librăria Cărturești din Iulius Mall, Cluj-Napoca, sâmbătă, 4 februarie 2023, a avut loc lansarea cărții „Ghidul profesorului din tine. 100 de exerciții pentru a trăi în prezent”, scrisă de Simona Baciu și Susan Shapiro. Evenimentul, desfășurat sub umbrela proiectului „Februarie – Luna Stării de Bine a Profesorului,” a avut ca invitați pe Simona Baciu și pe Cristiana Varo, psihoterapeut și coach în relații, care au discutat perspectivele conceptului de starea de bine.
Ghidul „Profesorul din Tine” oferă profesorilor 100 de exerciții practice de respirație, meditație și reflecție pentru a promova starea de bine, influențând pozitiv comportamentul și succesul elevilor. Această resursă sprijină profesorii în conștientizarea de sine, gestionarea dificultăților și luarea de decizii conștiente pentru îmbunătățirea stării de bine, atât a lor, cât și a elevilor.
Săptămâna Sănătății Emoționale
Săptămâna Sănătății Emoționale, aflată la a treia ediție, s-a desfășurat între 6 și 9 iunie 2023, sub sloganul „Împreună pentru starea de bine”. Tema anului, „Let’s Connect”, a subliniat importanța sentimentului de apartenență în dezvoltarea stării de bine și sănătatea socio-emoțională în mediul școlar. Timp de 4 zile, participanții au fost încurajați să se conecteze prin culori (marți), să se conecteze prin muzică (miercuri), să se conecteze prin gesturi de recunoștință (joi) și să celebreze starea de bine (vineri).
O noutate în acest an a fost concursul pentru profesori, care a permis înscrierea activităților dedicate stării de bine desfășurate pe parcursul anului școlar 2022-2023. Profesorii au avut ocazia să se înscrie la cinci categorii distincte: scriere creativă (poezie/poveste), muzică (cântec), dans (mișcare), pictură sau colaj (tablou/colaj), și experiment creativ (alte modalități de reprezentare a stării de bine). Înscrierea a fost posibilă pe baza fotografii sau videoclipuri postate în grupul dedicat Săptămânii Sănătății Emoționale, oferind astfel o platformă pentru partajarea și recunoașterea eforturilor depuse în sprijinul stării de bine în cadrul comunității școlare.
Starea de Bine în Educație: Connect. Belong. Be-Well
Evenimentul din data de 9 noiembrie, denumit „Starea de Bine în Educație: Connect. Belong. Be-Well”, a reunit într-un cadru colaborativ directori, consilieri școlari și elevi din Cluj, preocupați de susținerea sănătății socio-emoționale și a sentimentului de apartenență în școlile lor. Desfășurat între orele 12:00 și 15:00, pe Str. Avram Iancu 13-15, Cluj-Napoca, evenimentul a fost dedicat dezvoltării unei culturi organizaționale centrate pe siguranța emoțională și apartenența în rândul comunității școlare clujene, respectarea și valorizarea membrilor comunităților școlare.
Într-un efort de a răspunde creșterii numărului de persoane care se confruntă cu dificultăți socio-emoționale, ne-am angajat să consolidăm nevoia sentimentului de apartenență și să promovăm inițiative eficiente la nivelul întregii comunități școlare. Prin abordarea colaborativă, ne-am dorit să identificăm nevoile comunităților școlare și să creăm strategii sustenabile pentru susținerea sănătății socio-emoționale și a stării de bine în școlile clujene.
Împreună pentru Starea de Bine a Tinerilor: O Prioritate la Nivel Național
Evenimentul din data de 10 noiembrie, sub numele „Împreună pentru Starea de Bine a Tinerilor – o Prioritate la Nivel Național”, desfășurat între orele 10:00 și 14:00, pe aceeași stradă, Avram Iancu 13-15, Cluj-Napoca, a adus laolaltă actori activi din domeniul sănătății mintale a tinerilor din România.
Această întâlnire inovatoare a fost organizată în contextul Proiectului Being Romania, coordonat de InIm Institute și în parteneriat cu numeroase organizații și consultanți individuali precum Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evocariera, Federația Tinerilor din Cluj, Global Development, Departamentele de Sănătate Publică și de Psihologie Clinică și Psihoterapie, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Oana Moșoiu (Life Learning) și Alina Cosma (Trinity College Dublin).
Scopul evenimentului a fost să exploreze și să dezvolte soluții împreună cu actorii activi implicați în activitățile de cercetare a proiectului, pentru îmbunătățirea ecosistemelor care susțin sănătatea mintală a tinerilor din România. În fața creșterii alarmante a numărului de persoane ca se confruntă cu dificultăți mintale, au fost propuse inițiative menite să sprijine sănătatea mintală a tinerilor, contribuind la identificarea unor soluții inovatoare și la conturarea viitoarelor priorități.
Fii primul care lasă un mesaj