Săptămâna Sănătății Emoționale, 27-31 mai 2024

Săptămâna Sănătății Emoționale, 27-31 mai 2024

Săptămâna Sănătății Emoționale este evenimentul național care aduce în prim-plan sănătatea socio-emoțională în școli, rolul și impactul acesteia în educație pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor. Organizat de InIm Institute, în parteneriat cu School of Health, Puratos Romania, și Bakery School Romania evenimentul creează o mișcare de conștientizare a nevoii apartenenței și a stării de bine în școli, la care au participat în primii trei ediții peste 5.000 de profesori, având un impact asupra a peste 125.000 de elevi. Săptămâna Sănătății Emoționale, aflată la a patra ediție, va avea loc în perioada 27-31 mai 2024 și se desfășoară sub sloganul „Nicio clipă singur la școală!”.

Context

Din dorința de a crește nivelul de conștientizare în rândul profesorilor, elevilor și părinților, continuăm și în 2024 să vorbim despre combaterea singurătății și crearea unei culturi a apartenenței în mediul școlar. Atunci când elevii învață într-un mediu sigur, fizic și emoțional, se dezvoltă sentimentul de apartenență care creează cadrul de învățare necesar dezvoltării rezilienței emoționale și obținerii performanțelor școlare.

Singurătatea este, la momentul actual, una dintre cele mai răspândite probleme care afectează sănătatea mintală a oamenilor, la scară largă. Simțindu-se izolați sau neînțeleși, tinerii pot deveni mai vulnerabili la anxietate, depresie, probleme de conduită, consum de substanțe și, în unele cazuri, suicid. Raportat la mediul educațional, singurătatea poate afecta performanța academică și relațiile interpersonale ale elevilor, ducând la un mediu școlar mai puțin incluziv și eficient pentru învățare.

Prin abordarea temei singurătății în cadrul Săptămânii Sănătății Emoționale, ne propunem să aducem în prim-plan conștientizarea și înțelegerea acestei probleme, precum și să oferim strategii și resurse pentru a contracara efectele negative ale singurătății în mediul școlar. Dorim să promovăm o cultură a apartenenței în școli, în care fiecare elev să se simtă integrat și susținut de către colegi și de către comunitatea școlară în ansamblu.

Prin intermediul activităților planificate, alături de School of Health, vom încuraja relațiile interpersonale pozitive, colaborarea și sprijinul reciproc între elevi, profesori, și părinți promovând în acest mod un mediu școlar mai sănătos și incluziv pentru toți cei implicați și, în special, pentru elevi.

Structură

La fel ca în anii anteriori, Săptămâna Sănătății Emoționale vine cu un calendar care prevede o tematică zilnică. Astfel, sunt organizate, de luni până vineri, activități pe diferite tematici, iar anul acesta vom încuraja participanții să desfășoare activități pentru combaterea singurătății și crearea unei culturi a apartenenței în școli.

Prin aceste activități și evenimente zilnice, ne propunem, nu doar să creștem nivelul de conștientizare problema singurătății în școli, ci și să creăm mediul propice implementării de soluții practice, cu scopul de a construi un mediu educațional mai empatic și sustenabil. Săptămâna Sănătății Emoționale devine un spațiu de explorare și transformare, în care sănătatea mintală și bunăstarea elevilor sunt prioritare și promovate activ.

Structura din acest an arată astfel:

  • Luni – Ziua apartenenței: crearea unui colț în care elevii își exprimă gândurile despre sentimentul de apartenență;
  • Marți – Ziua fără judecată: crearea unui vocabular al cuvintelor frumoase care să fie introduse în discursul zilnic al elevilor și profesorilor
  • Miercuri – Ziua grijii și a bunătății: fiecare elev își petrece ziua în compania altui elev căruia îi arată ce înseamnă grija și bunătatea
  • Joi – Ziua socializării: elevii socializează și practică mindful eating cu preparate sănătoase
  • Vineri – Ziua recunoștinței: elevii creează obiecte cu mesaje de recunoștință pe care le oferă colegilor, profesorilor sau persoanelor din personalul administrativ

Activitățile desfășurate de participanți sunt postate în grupul de Facebook Săptămâna Sănătății Emoționale, ceea ce facilitează un schimb de experiențe între profesorii din toată țara.

Concurs

La fel ca în edițiile anterioare, și la cea de-a patra ediție a Săptămânii Sănătății Emoționale, lansăm un concurs care are ca temă crearea unei culturi a apartenenței. Împreună cu Puratos România, sponsorul evenimentului nostru, oferim 3 premii în bani claselor care îndeplinesc cerințele de mai jos, cu scopul de a susține sănătatea socio-emoțională în școală.

Concursul constă în crearea Panoului Apartenenței, care să surprindă elemente-cheie ale culturii acestui concept (desene, poze, texte, mesaje, ș.a.). Vor fi alese trei clase câștigătoare, iar premiile oferite în bani vor permite profesorilor și elevilor să creeze un spațiu destinat sănătății mintale în sala de clasă sau în școală.

Premii:

  • Premiul I: 2.500 lei
  • Premiul II: 1.500 lei
  • Premiul III: 1.000 lei

Reguli de participare:

1. Profesorul va completa formularul de înscriere în perioada 13-26 mai. Link: https://shorturl.at/npzB6

2. Profesorul împreună cu elevii săi vor crea Panoul Apartenenței, în perioada 27-31 mai.

3. Profesorul va scrie o propunere (Word, PDF) prin care va motiva ce își dorește să achiziționeze/să realizeze cu premiul, dacă va câștiga concursul.

4. Profesorul va trimite poze, videoclipuri cu Panoul Apartenenței, precum și documentul cu motivația (de la pct. 3) la adresa de email office@iniminstitute.com, până la data de 31 mai, când se va încheia concursul.

5. Profesorul va completa formularul final, disponibil din data de 31 mai, prin care i se solicită feedback-ul pentru programul Săptămâna Sănătății Emoționale, până la data de 9 iunie. Link: https://shorturl.at/biMO0

ATENȚIE: Toți profesorii care doresc să participe, vor completa formularul inițial (de înscriere) și pe cel final (de feedback).

Câștigătorii vor fi aleși în data de 10 iunie.
Mult succes tuturor!

1 Comment
  • Lupu Raluca-Mihaela
    Posted at 07:53h, 02 iunie Răspunde

    Bună ziua! Eu nu am primit formularul final. Ați putea să îl trimiteți pe emailul meu, vă rog? Vă mulțumesc pentru tot!

Scrie un mesaj